Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kórustalálkozó, másodszor

2010.10.10

 

A második

 
A mezőfalvi templomban október 9-én rendezték meg a Dréta Antal II. Egyházzenei Találkozót. Túlzás nélkül állítható: nagy sikerrel.

 

A népes mezőnyt a házigazda Mezőfalvi Nőikar mellett a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara, a Sárbogárdi ÁFÉSZ Városi Vegyeskar, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus, a dunaújvárosi Viadana Kamarakórus és a Dunaújvárosi Vegyeskar alkotta.

 

Nyulasiné Lakos Angéla, a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatóhelyettese, a helyi Nőikar vezetője, a rendezvény főszervezője köszöntőjében leszögezte: ez nem hagyományos értelemben vett verseny, a találkozó lényege az éneklés tisztelete és ünnepe.

 

Az eseményen zsűri is dolgozott: az elnök Szigethy Adrienn, a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola énektanára és fiúkarának karnagya-; míg a két tag Dr. Nemesné Tichy Rita, a Mezőfalvi Nőikar alapító karnagya-, és Bán Balázs, önkormányzati képviselő, korábbi kulturális bizottsági elnök volt. A konferálási feladatokat Ijjas Gizella művelődés-szervező látta el.

 

A programot a Mezőfalvi Nőikar nyitotta. Új ruhájukban rendkívül csinosak voltak a hölgyek, akik ismételten bizonyították képességüket és összeszokottságukat. Még úgyis, hogy hiányzott a csapatból a hangszálproblémákkal küszködő, ezért a közönség soraiban helyet foglaló Molnárné Troppert Mária. Műsorukban Kaló Eszter, Koncz Tímea és Scheidlné Túri Mariann még szólót is énekelt, elsőrangúan.

 

Később kristályosodott ki a szép számú nézősereg számára, hogy a mezőfalviakon kívül csupa olyan kórus lépett fel, ahol nők és férfiak együtt énekeltek. Nos, azért az más kategória.

 

A Széchenyi Gimnázium kara is vegyes volt, azzal a különbséggel, hogy fiatalemberek, tanulók alkották a népes gárdát. Jó, hogy a mai digitalizált világban a diákok egy része ilyen színvonalon hajlandó művelni ezt a szakágat.

 

A sárbogárdiak címvédőként és gyászolva érkeztek. Tavaly ilyenkor nemcsak a kar, hanem a vezető, Huszics Vendel is elvarázsolta a nagyérdeműt. Sajnos azóta a klasszis karmester már nincs közöttünk… A talpig feketében színre lépő ÁFÉSZ-osok ismét bebizonyították, hogy hihetetlenül erős együttest alkotnak minden tekintetben, a csapás ellenére is. Több ismerős mellett a bogárdiakat erősíti Dr. Bodolai György is, aki nem mellesleg a házigazda nőikarának zongoristája. A doktor úr olyan szólót énekelt, ami frenetikus sikert aratott. Ekkor aztán többen megállapították: ha Mezőfalván lesz egyszer vegyeskar, akkor az első lépésként Bodolait kell leigazolni…

 

A Vox Mirabilis először vendégszerepelt Mezőfalván. A székesfehérváriak valamivel kevesebben vannak, ám az elegáns megjelenés mellett nagyon, de nagyon tudnak énekelni.

 

És ezt a színvonalat még lehetett fokozni! A Viadana, mint később kiderült, mindent tarolt. Fantasztikus, laikusok számára is lebilincselő produkciót nyújtott a Kurucz Gergely vezette társaság.

 

A sort a Dunaújvárosi Vegyeskar zárta, méltó módon. Hatalmas hangok sorakoztak fel náluk is, kis túlzással remegtek a templom vaskos falai…

 

A zsűri, konzultálva a karvezetőkkel, a szenzációs program ellenére egyértelmű döntést hozhatott meg. Az idei győztes a Viadana Kamarakórus lett Kodály Zoltán: Elsőáldozás című darabjával. A Mezőfalvi Önkormányzat által alapított emlékplakettet a rendezvény fővédnöke Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere adta át.

 

Az emlékplakett aranyozott, bronz vándordíj, melyen Dréta Antal községalapító portréja látható. A hátoldalon pedig az évadok nyertesei olvashatóak. Jövőre már a harmadik győztes neve is a felületre kerül.

 

 

Bán Balázs

 

 

Csak ínyenceknek!

 
Az idei mezőfalvi kórustalálkozó programja:
 
Mezőfalvi Nőikar (karvezető: Nyulasiné Lakos Angéla)
Bárdos Lajos : Téged kérünk Atyaisten
Esterházy: Ave, lesu charissime
Vodnanszky: Rorando Cooli
Gounod: C-dúr mise, Kyrie tétel
Ismeretlen szerző: Alleluja
 
Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara (karvezető: Pocsai Mária)
Dona nobis pacem - kánon
Bárdos Lajos: Surrexit Christus
Gordon Young: Alleluja
 
Sárbogárdi ÁFÉSZ Városi Vegyeskar (karvezető: Huszics Vendelné)
Dan Schütte: Engem küldjél, Uram (címvédő produkció)
Webber: Pie Jesu
Kodály Zoltán: Szép könyörgés
 
Vox Mirabilis Kamarakórus (karvezető: Zemlényi Katica)
Charpenteir: Te Deum
Kodály Zoltán: Stabat mater
Deep River - spiritualé
Cam Floria: Grace on grace
 
Viadana Kamarakórus (karvezető: Kurucz Gergely)
Kodály Zoltán: Elsőáldozás (idei nyertes)
Bárdos Lajos: Audi filia
Kocsár Miklós: Hegyet hágék
 
Dunaújvárosi Vegyeskar (karvezető: Horváth Péter)
Randall Thompson: Alleluja
Duruflé: Ubi caritas
Gounod: Ave verum

Biebl: Ave Maria

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.