Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új Művelődési Ház

2012.03.10

 

Átadva!

 

Pénteken megtörtént a régen várt esemény: átadhattuk a felújított mezőfalvi Művelődési Házat! Nagy eredmény ez, mert igen nehezen haladtak a kivitelezési munkák. Az eredeti tervek szerint már a tavalyi év őszén meg kellett volna ennek történnie. De jobb későn, mint soha.

 

Szépszámú érdeklődő jelent meg délután öt órára az avatón. Ami már önmagában is nagyszerű dolog! A bejáratnál Márok Csaba polgármester, és L. Simon László országgyűlési képviselő fogadta az egybegyűlteket.

 

Községünk első embere ezúttal papír nélkül beszélt, és mennyivel jobb volt így! Nem voltak hibák, bakik, összekevert lapok; sokkal emberközelibb volt ez a kommunikációs forma. Elhangzott, hogy az IKSZT-s pályázat (Integrált Közösségi Szolgáltató Tér) már 2007-ben elkezdődött. Akkor még nem volt az önkormányzat tulajdonában a régi Mozi/Disco épülete, így csupán az eredeti Művelődési Ház építményi paramétereivel lehetett pályázni. Ráadásul igen kötött volt a kiírás, így szigorú szabályozás mellett zajlottak a folyamatok. Márok Csaba ezúttal külön kiemelte a képviselőtestület ez ügyben játszott kiemelkedő szerepét is!

 

A polgármestert L. Simon László követte, aki a maga laza, közvetlen és jó humorú stílusával hamar derűt teremtett. Elmondta: avatni jár Mezőfalvára, utalva ezzel az iskola, a Dréta szobor és az Egészségház közelmúltbeli átadásaira. Egyértelmű, hogy Mezőfalva a térség egyik húzótelepülése, az itt élők erre méltán lehetnek büszkék. Választókörzetünk országgyűlési képviselője jövőképet is festett: szerinte nincs még, a mai nappal befejezve falunk fejlesztése! Hiszen hamarosan kiírják a templomok renoválására vonatkozó pályázatot, melyen községünk - az egyházzal együttműködve - ha idén még nem is, de 2013-ban mindenképpen eséllyel indulhat.

 

A folytatásban Kristofory Valter, plébános megáldotta az épületet.

 

A nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágása, a szalag darabjainak szétosztása után a közönség körbenézhetett. Lényegében a nagyterem és a színpad nem lett nagyobb, amit többen meg is jegyeztek. Ez persze nem szerencsés, de annak egyértelműen örülhetünk, hogy „hátrafelé” bővült a tér. Van vendégváró - fotelekkel, kisasztalokkal és pulttal; gyereksarok; kiállítótér; jól berendezett iroda; plazma-televízióval ellátott tárgyalóterem; remekül felszerelt internetes szoba, és színvonalas mellékhelyiségek. Ráadásként komoly lehetőségeket magában rejtő, megtisztított udvar is csatlakozik az épülethez. Ha ezt a tavasz folyamán ligetesítik, a terület teljes mértékben megfelelhet a közösségi tér fogalmának. Most már „csak” tényleg fantázia kell(ene) ehhez…

 

Két dolog máris szemmel látható. Ezen épület nem lesz képes kiváltani a Régi Tanácsházát, tehát az ott működő civil szervezeteknek sajnos nem jelent a felújított Művelődési Ház választási-, illetve áttelepülési lehetőséget.

 

A másik tény: már most, március hátralevő részében, rettentő komolyan ki kell(ene) osztani és találni azokat a feladatokat, melyek elősegítik a cél megvalósulását. Nevezetesen azt, hogy áprilistól, reggeltől estig élettel, vagyis programokkal legyen tele az intézmény. És persze látogatóval! Hisz különben mi értelme az egésznek? Ehhez pedig két egyén létszámban kevés lesz… Még úgy is, ha Ijjas Gizellát teljesen kivennénk a könyvtárból. A pályázat magában foglal egyébként egy új munkaköri státuszt; ha ennek betöltését (amint lehet) nyilvános, gyors és gondos(!) kiválasztás előzi meg, akkor az lényeges lendítőerőt eredményezhetne…

 

Dr. Woth László címzetes főjegyző köszöntőjét követően a Nőnapi Gálaműsort, zsúfolt széksorok előtt, a dunaújvárosi Bartók Színház művészei adták. A közönség soraiban megjelent a 97 éves Mészáros Sándorné, akit külön is köszöntöttek. Mi is, ezúton kívánunk neki további jó egészséget!

 

Két érdekességet emelnék még ki. Hoffmanné Irénke festményeivel elkápráztatta a jelenlévőket. Sokunk számára volt óriási meglepetés a tárlat, ahol nagyon magas színvonalú művekkel találkozhattunk. Köszönet az élményért neki! Érdemes megnézni! Már persze, ha lehet. Hiszen - oly jellemző módon - nincs letisztázva és meghirdetve, hogy a szemlélődés milyen nyitvatartási keretek között történhetne meg…

 

Varga László egykori polgármesterünkkel is összefuthattunk. Az ő archívumából (zsebéből) „véletlenül” előkerült egy 1978-as beszéd, az akkori Művelődés Ház átadójának írásos formája. Amit akkor - faluvezetőként -, 34 évvel ezelőtt mondott el! Például mekkora kuriózum lehetett volna, ha ezt amolyan időutazással, újra meghallgathattuk volna tőle...

 

Bán Balázs, képviselő

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.