Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezőfalvi banántermesztés

2010.10.11

 

Egzotikus banánültetvény Mezőfalván!

 

Az egész országos sajtót bejárta az a kissé meglepő hír, mely szerint községünkben reális esélye van annak, hogy banánültetvény éljen és viruljon. Szakemberek szerint természetes élőhelyükön sem teremnek annyit ezek növények, mint itt!

 

Mediterrán ültetvényt hoznak létre a fejér megyei Mezőfalván, ahol tavasztól három hektáron termelnek banánt. A gazdálkodók kikísérletezték a föld olyan speciális tápanyagellátását, amellyel - mint mondják - az eredeti környezetüknél jobban szaporodnak a banánfák. A kísérleti kertben most tizenegy banánfa és huszonnégy másfajta, egzotikus gyümölcsöt termő növény van.

 

Egy kétéves banánfával kezdődött minden, a második évben már kint teleltették a növényt; mostanra ez hatalmas, és 4-5 sarja van. Egy éve aztán külföldről újabb tíz kis banánfát hoztak. Ezek is magasabbak ma már egy méternél, és valamennyinek ugyancsak 4-5 sarja van.

Mediterrán területen sem hoznak a banánfák ennyi új szaporításra alkalmas sarjat. Ennek oka az, hogy sikerült kifejleszteniük speciális tápanyagellátásukat - mondta a Független Hírügynökségnek Beregszászi Zoltán gazdálkodó.

Tavasszal egy háromhektáros területen ezernyolcszáz kis növényt ültetnek el. Terveik szerint 30-40 embernek tudnak majd munkát adni, mivel egy fa háromévesen terem, aztán elpusztul, így állandó utánpótlásra van szükség; télen pedig fóliázásra, gondozásra kell komoly hangsúlyt fektetni. Később pályázni szeretnének: az ültetvényt tizenhét hektárra növelnék, és hozzá tárolásra alkalmas csarnokot, öntözőberendezést hoznának létre - mondta Rívós Molnár József gazdálkodó.

A tervek szerint az ültetvényen más mediterrán növényt is termelnek majd. Már van a gazdálkodók birtokában öt kis narancsfa, négy citromfa, négy avokádófa, két datolyapálma és egy ananászbokor.

 

Forrás: Független Hírügynökség / RTLKlub.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.