Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Családi napközi Mezőfalván

2010.04.14

 

Makk Marcsi családi napközi

 

Felborult a kismamák munkavállalási lehetősége a gyermekgondozásról szóló, új szabályozással. Már csak a gyerekek két éves koráig támogatja az állam otthon maradásukat, miközben óvodák három éves koruktól fogadják a kicsinyeket. Nehéz áthidalni az egy évnyi űrt, mellette a legtöbb családban fellélegzést hoz a pénzügyekben egy második kereset. Kevés a bölcsőde, nehéz felvételt nyerni.

 

Mezőfalván Juhászné Bokor Brigitta és Fekete Krisztina baráti társaságukban találkoztak a problémával. Gondoltak egyet, és családi napközit szerveztek.

 

Bár egyszerűnek tűnik a megoldás, több, mint egy év előkészítő munkát kívánt.

 

Az egészségügyben dolgozik Brigi, az első munkahelyén, a Dunaújvárosi Kórházban. Ezzel együtt mindkettőjüknek el kellett végezni egy tanfolyamot a családi napközi működtetésének alapfeltételeként. Iskolába jártak egy éven át, minden hétvégén.

 

Közben nézelődtek, keresték a helyet. Mondhatom, meseszép kis házat találtak Mezőfalva főutcáján. El sem téveszthettem, Makk Marcsi a homlokzaton hirdette magát.

 

Még havas időben jártam ott. Az udvarban, a fedett tárolóban a szánkók mellett színes, lábbal hajtatós motorokat is láttam. Belépve a házba, hangulatos, színes mesevilág fogadott.

 

- Mi festettük a meseillusztrációkat a falra - mutatott magára és Krisztire Brigi -, mindent mi csináltunk. Férjeink mázoltak, padlót készítettek, burkoltak, mi a szépítésen dolgoztunk.

 

Az eredmény magáért beszélt, hangulatos, a kicsinyek méretéhez berendezett szobákat, ízléses, vonzó konyhapultot, praktikus, szép mosdót láttam.

 

- Mielőtt belevágtunk, piackutatást végeztünk - magyarázta Kriszti. Beszéltünk a mezőfalvai védőnőkkel, a polgármesterrel. Köszönet érte, hogy támogatták ötletünket. Talán azért is mellénk álltak, mert Mezőfalván nincs bölcsőde, az óvoda is helyhiányos. A polgármesteri hivatalban ajánlották ezt a házat. Sokat segítettek abban is, hogy az előírások szerint alakítsuk ki a belső tereket, valamint az udvart.

 

- Például nem ültethetünk rózsát - szólt közbe Brigi -, mert szúr a tüskéje. Miután Krisztivel, ketten működtetjük, meg kellett egyeznünk a keretekben. A Makk Marcsi Nonprofit Kft. a napközi gazdája. Egyszerre hét gyermeket fogadhatunk a családi napközibe, reggel hét órától délután öt óráig tartunk nyitva. Egy mezőfalvi vállalkozó szállítja az ebédet. Megjegyzem, az étrend összeállítását diétás nővér segíti.

 

Miközben beszélgettünk, a gyerekek játszottak. Nyoma sem volt türelmetlenségnek, hangoskodásnak. Feltűnő volt számomra a nyugalom, és a harmónia. Az apróságok megtalálták párjukat, helyüket. Érdeklődtem, mindez mennyibe kerül a szülőknek. Az étkezésen kívül márciustól huszonnyolc ezer forintot fizetnek egy hónapra. Kap valamennyi állami hozzájárulást is a napközi, ezzel együtt gondos gazdálkodással fizetik ki a fenntartási költségeket. Akárhogy is számolok, soványka fizetés marad kettejüknek.

 

- Egyenlőre állandó éjszakás műszakot vállaltam a kórházban - magyarázta Brigi -, Kriszti pedig még gyesen van, kislányával együtt jön reggelenként. Én délben csatlakozom hozzájuk.

 

Az előszobában az üzenő falon becses, aprókezes rajzokat, festményeket, kézimunkákat fedeztem fel: - Foglalkozunk a gyerekekkel, ugyanúgy, mintha az óvodába járnának. Mesélünk, festünk, gyurmázunk, énekelünk, verselünk - avatott be a napirendbe Kriszti -, séta közben megfigyeljük a természetet. Járt nálunk a mikulás, rendeztünk farsangot. Mindezt nagyon élvezték a gyerekek, és a szüleik is, hisz őket is meghívtuk.

 

Tetszett, amit láttam, mégis merész vállalkozásnak tűnik számomra. Nagyon sok előírásnak kell megfelelniük, miközben a piacuk folyamatosan változik. Mezőfalvi családokban is születnek gyerekek, de aligha kiszámítható ütemben. Nekik pedig az lenne jó, ha mindig teltházzal üzemelhetnének.

 

Rendszeresen tartanak nyílt órákat, és egy-egy napra is befogadnak gyerekeket, hogy az édesanyjuk nyugodtan intézhesse a család ügyeit a közeli városban. Sokat kell még dolgozniuk ahhoz, hogy mindkettőjük számára ez legyen a főállás. Vitathatatlan, valós igényre válaszoltak a családi napközi megnyitásával. Végül is, egy időben hét mezőfalvi családon segítenek azzal, hogy az édesanya kellő időben térhet vissza a munkahelyére.

 

Kaszás Éva

 

Forrás: Tud6 Magazin

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.