Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mennyibe kerülne?

2010.05.31

 

Hercegfalva „ára”

 
Az elmúlt évtizedben többször is felvetődött községünk régi nevének visszavétele. Ez azonban eddig nem valósult meg.

 

Elsősorban azért nem, mert a lakók és a képviselők többsége tartott a költségvonzatoktól.

 

A legutóbbi nagy fellángoláskor, úgy öt évvel ezelőtt, készült egy összeállítás a névváltoztatás anyagi vonzatairól. Íme:

„Nincs lakcím a kártyás személyigazolványon, jogosítványon, útlevélben, így ezek nincs mit átíratni.
A lakcímet tartalmazó okiratok (például lakcímkártya, gépjármű forgalmi engedély) átírása költözéssel nem járó címváltozás esetén illetékmentes.
Az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény 50.§-a értelmében a jegyző kérelemre ingyenes hatósági bizonyítványt állíthat ki, ami a helységnév megváltoztatását igazolja. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint ez a bizonyítvány elősegítheti, hogy például a helységnevet tartalmazó gépjárműokmányok cseréjét torlódás nélkül, és akkor végezzék el, amikor a csere a forgalmi engedély egyéb adatainak változása miatt egyébként is szükséges.
A Földhivatal automatikusan és térítésmentesen átvezeti a tulajdonlapokon a község nevét.
A Cégbíróság a cégbejegyzés módosítását, amennyiben az kizárólag a költözéssel nem járó címváltozás miatt szükséges, illetékmentesen elvégzi.
Az üzletcímet is nyomtató pénztárgépek átprogramozása jelentős kedvezménnyel megoldható, ha a pénztárgépeket egybegyűjtik, és ezek programozására egyazon vállalkozó kap, önkormányzati szervezés mellett, keretmegbízást.”

 

Természetesen önkormányzati és/vagy állami szinten a névváltoztatás a fentiekhez képest jóval többe kerülne. Hogy mennyibe? Többek között erre a kérdésre adható pontos választ kell(ene) az elkötelezett „hercegfalviaknak” rövid időn belül kideríteniük…

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.